HAMDİ BEY'İN BİGA'DAKİ ÇALIŞMALARI

Hamdi Bey ilk iş olarak kasabanın Kaymakamı ile görüştü. Ondan gerekli bilgileri aldı ve düşüncelerini öğrendi. Hamdi Bey özet olarak: Yapılacak ilk ve önemli işin Yunanlıları topraklarımızdan çıkarmak olduğunu, Mustafa Kemal Paşa'nın bu amaçla ordunun başına geçmiş olduğunu, onu elden geldiğince desteklemek gerektiğini, Biga'ya bu amaçla ve düşmana karşı koyacak teşkilatı kurmak üzere geldiğini söyleyerek konuşmasını "Sizlerin değerli yardımlarınızı bekliyorum" şeklinde bitirdi.

Hamdi Bey ve arkadaşları kasabaya yerleştikten sonra bütün güçlerini Biga ve yöresinde güvenliği sağlama, bölge ileri gelenlerini milli davaya kazanma, Yunan cephesinde çarpışan asker ve Kuvayı Milliye'cilere silah ve cephane tedarik etme ve cepheye silah gönderme işine verdiler.

Hamdi Bey bir yandan Biga'da kurulan Müdafaa- i Hukuk Cemiyeti'nin çalışmalarını genişletmeye çalışırken, diğer yandan da herkesin elinde bulunan silah ve cephaneyi hükümet dairelerine, askerlik şubelerine teslim etmesi için emir çıkarttı. Bu emir çok şiddetli ve kesindi. Ellerinde bulunan silahları teslim etmeyenler hem para hem de hapis cezasına çarptırılacaktı.

Halkın elinde silah vardı ve hemen hepsi bunları hükümete teslim etmek isterdi. Ama o zamana kadar hükümet can ve mal güvenliğini sağlayamamıştı. Ayrıca Kara Hasan çetesinin de silahların teslim edilmemesi yolunda, halk üzerinde büyük bir baskısı vardı. Hamdi Bey durumu öğrenince bundan böyle halka hiçbir fenalık gelmeyeceğine dair söz verdi ve halkı devlete güvenmeye çağırdı. Bir yandan da bölgede huzuru bozacak hareketlere meydan verilmemesi, emirlerin eksiksiz yerine getirilmesi için önlemler alındı.

İlandan kısa bir süre sonra Biga ve dolaylarından bir hayli silah ve cephane toplandı. Kasabada ve yörede kanunsuz hareketler azaldı. Fakat Kara Hasan ve çetesi silahlarını teslim etmedikleri gibi kır bekçiliği adı altında halkı soymaya devam ediyorlardı. Hamdi Bey Kara Hasan ile anlaşmanın mümkün olmayacağını kısa zamanda anlamıştı. Ama ona karşı herhangi bir harekete geçmeden önce anlaşmak işbirliği yapmak yolunu denemek istedi. Bu amaçla ona birlikte çalışmayı önerdi. Kara Hasan bu öneriye: "Benim hükümete güvenim yok. Size ne silahımı veririm, ne de sizi işlerime karıştırırım." şeklinde cevap verdi. Buna karşılık Kara Hasan ve çetesinin sonunu tayin etmiştir.

Hamdi Bey durumunu daha da sağlamlaştırmak için o günlerde Karabiga'da bulunan iki onbuçukluk topu Biga'ya getirtti. Aynı gün Teğmen Ali Rıza efendi komutasında bir piyade bölüğü ile Üsteğmen Besim Bey yönetiminde bir makinalı tüfek bölüğü de Biga'ya geldi.

Artık Kara Hasan çetesi meselesini kökünden halletmenin zamanı gelmişti. Hamdi Bey bir gece belediye binasında toplantı yaparak planını anlattı. O gece Kara Hasan çetesinin bir baskınla yakalanıp hapsedilmesi kararlaştırıldı. Hamdi Bey bu karan Kaymakam ile Jandarma komutanına da bildirdi.

Kararlaştırıldığı üzere, Kara Hasan önemli bir sorunu görüşmek üzere Hamdi Bey tarafından Belediyeye davet edildi. Kara Hasan yanında en yakın arkadaşlarından Suphi Bey ve Halil Çavuş olduğu halde Belediye'ye geldi. Bu sırada Jandarmalar ve Milli Kuvvetler çetenin karargahı olan han ile belediye binasını sardılar. Ayrıca Hamdi Bey'in adamları da Belediyede gerekli tedbirleri aldılar.

Hamdi Bey önceden planladığı gibi Kara Hasan ve arkadaşlarına Çan'a bir baskın yapmayı teklif etti. Kara Hasan: "Siz bize emredemezsiniz." şeklinde karşılık verince de kapıyı gösterdi. Kapıdan çıkar çıkmaz Dramalı Rıza Bey ve arkadaşlarının tabanca namlularıyla karşılaştılar. Tutuklanarak elleri kelepçelendi yalnız Kara Hasan'ın isteği üzerine ona kelepçe vurulmadı. Kara Hasan'ın üzeri arandığında üzerinden Anzavur tarafından kendisine yazılmış iki mektup bulundu. Daha sonra tutuklular cezaevine sevk edildiler.

Kara Hasan ve arkadaşları Belediyede iken Kani Bey'de çetenin karargah olarak kullandığı hanı basmıştı. İçeride çok az kişi vardı, bunları da tutukladılar. Daha sonra çarşıyı ve kahveleri tarayıp, rastladıkları çeteleri cezaevine gönderdiler. Bu arada kaçanlar olmuştu. Bunların peşine düşüldüyse de hiç biri yakalanamadı. Baskından sonra bir gece çeteden Suphi Bey ve Dimetokalı Mustafa cezaevinden alınıp çay kenarına götürülerek öldürüldüler.

Kara Hasan ve arkadaşlarından pek çoğunun tutuklanması, çetenin dağılması Biga'da ve yörede ferahlık yarattığı gibi Hamdi Bey'in itibarını, milli teşkilata karşı duyulan güveni arttırdı. Ayrıca bu olay Akbaş cephaneliğine karşı düzenlenecek baskın hareketini maskelemek için de Hamdi Bey ve arkadaşlarının işine yaradı.

Akbaş cephaneliğine yapılan baskın hareketine geçmeden önce cephanelik hakkında bilgi vermek yerinde olur.

AKBAŞ CEPHANELİĞİ