AKBAŞ BASKINI HAZIRLIKLARI
Zeynel Kozanoğlu'na göre. Hamdi Bey Akbaş'taki silah ve cephanenin İtilaf Devletlerince Bolşeviklerle savaşmakta olan Denikin ordusuna verileceği haberini Biga'daki karargahında İstanbul gazetelerinden öğrenmiş, bunun üzerine cephaneliği basmaya karar vermiştir. Oysa Hamdi Bey Biga'ya gelmeden önce 61. Tümen Komutanı Kazım Bey ile bu işi görüşmüştü. Kazım Bey eserinde "Akbaş'taki silah ve cephanenin itilaf kuvvetlerinden kaçırılması fikrini o zaman Balıkesir'de bulunan Köprülülü Haındi Bey'e açtım. Pek ateşli ve cesur bir vatansever olan Hamdi Bey'in bu iş aklına yattı ve hemen faaliyete girişti." şeklinde bu konuyu açıklığa kavuşturmaktadır.
Hamdi Bey, cephanelik çevresinde gerekli incelemelerde bulunmak, telefon hatları ile cephaneliğe gelen yolları kıyıda kayıkların yanaşabileceği yerleri, nöbetçilerin bulunduğu mevkileri tayin ve tespit etmek amacıyla baskından bir hafta kadar önce Dramalı Rıza Bey ve iki arkadaşını karşı kıyıya gönderdi.
Dramah Rıza Bey ve arkadaşları köylü kılığına girerek Fransız askerlerine tavuk, yumurta ve meyve satmak için cephaneliğe giderek gerekli bilgileri topladılar. Daha sonra Biga'ya dönerek Hamdi Bey ile birlikte baskının nasıl yapılacağını kararlaştırdılar. Hamdi Bey durumu şifre ile 61. Tümen Komutanı Kazım Bey'e bildirdi.
Hamdi Bey vakit kaybetmeden baskında görev alacak arkadaşlarını seçerek Lapseki'ye hareket etti. Her tarafa Kara Hasan çetesinden kaçanları yakalamaya gittikleri haberi yayıldı. Dramalı Rıza Bey Lapseki'de Hamdi Bey'den ayrılarak otuz kişilik kuvvetle Bergos (Umurbey) bucağına gitti. Hamdi Bey Lapseki'de Kaymakam Hasan Basri Bey'i ziyaret ederek planını anlattı ve gemi tedarik etmede yardımcı olmasını istedi. Kendisine istediği yardımın yapılacağına dair söz verildi.
Diğer yandan da Dramalı Rıza Bey Bergos'ta Bucak Müdürü ile görüşmüş, o gece Hamdi Bey'de Bergos'a giderek bazı kararlar almışlardır. Hamdi Bey'in kuvvetlerinin bir bölümü Lapseki dolaylarında eşkiya kovalarken, Dramalı Rıza Bey ve arkadaşları baskınla ilgili son hazırlıkları yapmak için, Lapseki Jandarma Komutanı ve Şube başkanının yardımıyla asker kaçağıymış gibi yakalanarak, Akbaş cephaneliğine sevk edilir. Bu arada Gelibolu yöresindeki Tahir çetesinin de yardımı sağlanır.
Hamdi Bey işleri düzene koyduktan sonra arkadaşlarıyla Lapseki’den ayrılarak yeniden Bergos'a geldi ve baskın gününe kadar burada kaldı. Bu süre içinde Bergos'ta sıkı tedbirler alındı. 61. Tümen Komutanı Kazım Bey, 14. Kolordu Komutan vekili sıfatıyla Boğaz Komutanı Şevket Bey'e telgraf göndererek, ondan Lapseki ve Karabiga dolaylarında kalan, Kolorduya ait eşyanın Bandırma iskelesine taşınması için acele bir motor gönderilmesini ve motorun kaptanına, Lapseki'ye Kolordu tarafından gönderilecek bir memurun kendisine vereceği emre göre hareket etmesi gerektiğinin bildirilmesini rica etti. Bahsedilen bu memur Hamdi Bey'den başkası değildi.
Zühtü Güven ve Hasan İzzettin Dinamo Bolayır motorunun Bergos iskelesinde bulunan Kuvayı Milliye'ye ait erzakı Karabiga'ya götürmek üzere Köprülü'lü Hamdi Bey tarafından Çanakkale'deki Mütareke Komisyonundan istendiğini ve baskın günü motorun Umurbey iskelesine bu komisyon tarafından gönderildiğini kaydetmektedirler.
Baskın yapılacağı gece Çan nahiyesinden başlayarak Lapseki'ye doğru ne kadar at, eşek, deve araba, kağnı varsa hepsi geceleyin Umurbey'e yığıldı. O gece Bolayır motoru da Kuvayı Milliyecilerin elinde idi. Ayrıca Lapseki, Çardak, Gelibolu ve Umurbey iskelelerinde ne kadar kayık, mavra. motor varsa Umurbey iskelesine sevk edildi.